Novice Društvo Člani Dogodki Galerija Povezave Kontakt
  Pridružite se nam
  na facebooku!
 
TD Polen¹ak

Obvestila!
 

Za nami je že 56. praznik žetve z razstavo kruha in pogač, 20.-21. julija 2019.

Fotografije


Urednik: =Marian=       

 
Članek iz časopisa 'Štajerski TEDNIK' 2012
 
Nazaj na dogodke in članke

Eko muzej – ponos turističnega društva

Polenšak, 16.07.2012  |  Simona Meznarič

Letošnji že 49. praznik žetve, ki ga organizira Turistično društvo Polenšak, je bil kljub nekoliko slabemu vremenu še posebej slovesen. V soboto popoldne so namreč uradno odprli dograjen in prenovljen turistični dom, ki je odslej bogatejši še za izjemno lepo urejen in prostoren eko muzej.

„Ideja o dograditvi doma se nam je porodila že pred petimi leti. V prejšnjem domu so nam namreč manjkale primerne sanitarije, ki smo jih zdaj uredili,z dograditvijo pa smo pridobili še večjo večnamensko sobo, ki bo lahko namenjena različnim razstavam in izobraževanjem, srečanjem, mansarda pa je zdaj v celoti preurejena v muzej s stalno zbirko kmečkega orodja in opreme, tehničnih predmetov, urejena je tudi tradicionalna kmečka izba, del razstavnega prostora pa je namenjen še predstavitvi zgodovine delovanja našega društva. Ta muzej smo postavili po nasvetih Pokrajinskega muzeja Ptuj, za kar smo še posebej hvaležni Alešu Arihu in Andreju Brencetu,“ je o novi pridobitvi TD Polenšak med drugim v slavnostnem nagovoru povedal dolgoletni predsednik Franc Kukovec. Dogradnja in posodobitev doma z muzejem ter prenovljeno fasado je zahtevala dobrih 307.000 evrov, del denarja pa je društvo pridobilo z uspešno kandidaturo na razpisu kmetijskega ministrstva (Ukrep 323). „Ministrstvo nam je za naš projekt odobrilo 87.000 evrov nepovratnega denarja, razliko do polnega poplačila pa je na plečih našega društva. Večino denarja smo uspeli prihraniti že do izgradnje, okoli 50.000 evrov dolga, ki je še ostal, pa smo 'pokrili' s kreditom, ki ga bomo odplačali v naslednjih nekaj letih,“ je še povedal Kukovec in poudaril, da so jim pri izgradnji oz. sofinanciranju objekta veliko pomagala tudi številna društva s Polenšaka in od drugod ter donatorji.

Slovesna otvoritev doma se je v soboto popoldne začela z mimohodom oldtajmerjev, po nagovoru Kukovca pa so na prireditveni oder stopili še številni gostje; župan Rajko Janžekovič, ki je izpostavil izjemno dobro sodelovanje in medsebojno pomoč polenških društev, kar je postavil kot zgled vsem ostalim, predsednik Štajerske turistične zveze Jože Protner je vsem zbranim – tudi v imenu Turistične zveze Slovenije – zaželel lepo praznovanje in jim čestital za novo pridobitev, predsednik Pokrajinske turistične zveze Sp. Podravja Gorazd ®mavc pa je poudaril, da je TD Polenšak najverjetneje društvo, ki je na ravni pokrajine doseglo največ. Pohvalo za ohranjanje starih običajev in kulinarike pa je TD Polenšak izrekel tudi predsednik TD Ptuj Peter Pribožič. Po nagovorih je sledila podelitev posebnih zahval najbolj zaslužnim za izgradnjo doma (prejelo jo je 14 društev in nekaj posameznikov), nato pa je podpredsednik TD Polenšak Jože Munda izrekel še posebno zahvalo predsedniku Kukovcu za izjemen trud in vztrajnost pri vodenju društva ter za uresničitev projekta dogradnje doma. Sledil je blagoslov nove pridobitve, nato pa so župan Rajko Janžekovič, predsednik TD Polenšak Franc Kukovec in gospodar doma Janez Štebih slovesno prerezali vrvico v znak uradnega odprtja. Hkrati je Kukovec predal ključe doma v roke gospodarja Štebiha, ki je nato številne obiskovalce povabil na ogled razstave kruha in pogač ter etnografskega muzeja. Sobotni dan se je, kot je za Polenšak značilno, zaključil z veliko vrtno veselico pod šotorom, nedelja pa je nato izzvenela v žetvi pšenice na tradicionalne načine. Kot vedno so se izkazale domače žanjice s srpi, ki so jim priskočile na pomoč še žanjice iz okoliških društev, domačini pa so prikazali še klepanje srpov, žetev s koso in s kosilnico na konjsko vprego, pa mlatev s cepmi in ples mlatcev, mlatev s „trešmašinom” in „geplom”, vejanje pšenice ter mletje zrnja na žrmlje.

Kulturni program so oblikovali domači ljudski godci, Predice in folklorna skupina KD Podgorci.

Da je bilo tudi letos na Polenšaku spečenih ogromno dišečih pogač ter najrazličnejših kruhov in potic, pa ni treba posebej poudarjati. In kot vedno so tudi letos vse te dobrote domačih gospodinj šle gostom še kako v slast, saj je daleč naokoli znano,da takšnih pogač, kot jih še znajo speči na Polenšaku, zlahka ni mogoče dobiti nikjer drugje.

Vir: Štajerski TEDNIK

Nazaj na dogodke in članke Na vrh

Dogodki, članki, ...

2014 © TD Polenšak

Novice | Društvo | Člani | Dogodki | Galerija | Povezave | Kontakt