Novice Društvo Člani Dogodki Galerija Povezave Kontakt
 
Članek iz občinskega glasila
 
Nazaj na dogodke in članke

6. TRADICIONALNA KOŠNJA - NA STARI NA?IN

V ponedeljek, 25. junija - na DAN DRŽAVNOSTI, so člani Turističnega društva Polenšak priredili že 6. tradicionalno košnjo trave na stari način. S tem so obudili v spominu eno izmed starodavnih kmečkih opravil, ki v današnjem času vse bolj tonejo v pozabo in izginjajo ter se umikajo modernemu, sodobnemu ter lažjemu načinu življenja na vasi.

Ob svitu prebujajočega sončnega dneva - okrog 5. ure zjutraj, se je pred turističnim domom Polenšak zbralo okrog 75 koscev in spremljajočih grabljic, oblečenih v starodavna kmečka oblačila. Razen domačinov se je dogodka udeležilo še veliko število koscev iz sosednjih društev in sicer iz Podgorcev, Zasadov, Juršincev, Dornave. Dornavčani in kosci iz Zasadov so se pripeljali kar z "lojtrskimi" vozi. Obilo odobravanja je požel tudi prvi kosec, domačin Anton Mernik, ki je na prizorišče prišel že ob pol štirih zjutraj.

Vse udeležence so pred domom pričakali veseli "muzikanti" ter jih pozdravljali s pesmijo in vriskanjem. Organizator košnje, predsednik Turističnega društva Polenšak Franc Kukovec je vsem navzočim zaželel prisrčno dobrodošlico. Sledilo je pripenjanje ličnih "pušeljcev" na moške klobuke, kot je bilo nekoč v navadi. Za vse kosce jih je pripravila domačinka, Elizabeta Krampelj.

Kot je običaj zahteval, je še vsak kosec srknil požirek žganega, nato pa so se vsi skupaj - v spremstvu godcev in petja odpravili na travnik. Kosci so vihteli dobro "sklepane", ostre kose, grabljice pa so za njimi sproti pridno "raztepavale" plaste. Med košnjo so jih domače gospodinje razvajale s pijačo, da jim ni bilo prevroče. Za "južino" so jim postregle z "opolenki".

Zaradi velikega števila koscev je bilo delo hitro opravljeno.
Po končani košnji so se kosci vrnili v turistični dom, kjer jih je čakal še "gasilski" posnetek za spomin in svečana podelitev pokalov, priznanj ter zahval za uspešno izvedeno košnjo.

Po prijetnem in veselem druženju ob dobri gobovi juhi z ajdovimi žganci, so se udeleženci košnje počasi poslovili z željo in obljubo, da se naslednje leto zopet snidejo in nadaljujejo to tradicijo ljudskega izročila.

 

Za Turistično društvo Polenšak, Jožica Vajda

Nazaj na dogodke in članke Na vrh

Dogodki, ?lanki, ...

2014 © TD Polenšak

Novice | Društvo | Člani | Dogodki | Galerija | Povezave | Kontakt